Cholesterol

Een hoog cholesterolgehalte verhoogt de kans op hart- en vaatziekten.

Door gezond te leven kun je zelf iets doen om je cholesterolgehalte te verlagen.

Een hoog cholesterolgehalte is een risicofactor voor hart- en vaatziekten. Cholesterol is niet alleen maar slecht. Sterker nog: zonder cholesterol kunnen we niet leven. Het is een bouwstof voor cellen en hormonen.

Het meeste cholesterol maakt de lever zelf aan, en een klein deel neemt ons lichaam via de voeding op. In het ideale geval maakt het lichaam precies genoeg cholesterol aan. Maar er kan ook te veel cholesterol aangemaakt worden en dan ontstaat er een hoog cholesterolgehalte.

Slecht en goed cholesterol

Ruwweg zijn er twee soorten cholesterol: LDL (slecht) en HDL (goed) cholesterol.

LDL - slechte cholesterol

LDL wordt ook wel het slechte cholesterol genoemd. Veel cholesterol in de LDL-deeltjes is namelijk de oorzaak van het risico op hart- en vaatziekten. LDL vervoert cholesterol naar de cellen en spieren. Onderweg nestelt LDL zich gemakkelijk in de wanden van slagaders waardoor de slagaders kunnen vernauwen en dichtslibben.

HDL - goede cholesterol

HDL wordt het 'goede cholesterol' genoemd. HDL transporteert het teveel aan cholesterol in LDL naar de lever. Via de lever komt het cholesterol in de darmen en verlaat het het lichaam via de ontlasting.

Er zijn geen producten beschikbaar op deze pagina.