Hoofdpijn

Er zijn verschillende soorten hoofdpijn:

  • spanningshoofdpijn
  • migraine
  • clusterhoofdpijn
  • hoofdpijn door het gebruik van medicijnen
  • hoofdpijn door andere oorzaken

Spanningshoofdpijn
Bij (spier)spanningshoofdpijn heeft u last van een doffe of drukkende pijn in de schedelhuid, de slapen of de nek. Soms voelt het alsof er een strakke band om het hoofd zit. De oorzaak kan zijn: een slechte houding, stress, angst of problemen. Spanningshoofdpijn komt het meest voor. Mensen van alle leeftijden lijden aan deze vorm van hoofdpijn.

Migraine
Bij migraine heeft u last van aanvallen die 4 uur tot een dag of 3 kunnen duren. Een migraineaanval bestaat meestal uit 4 fasen.

  1. In de eerste fase, die 1 tot 48 uur kan duren, kunnen er voortekenen zijn, zoals een stijve nek en veranderingen in uw stemming.
  2. De tweede fase, de 'aura', komt niet bij iedereen voor. Deze fase duurt hooguit een uur. Sommige mensen zien dan lichtflitsen en vlekken, voelen tintelingen, hebben een doof gevoel in bijvoorbeeld een hand of verlammingsverschijnselen aan één kant van het lichaam.
  3. In de derde fase komt de hoofdpijn: kloppend en bonzend, meestal aan één kant van het hoofd. De pijn is zo erg dat het u belemmert in uw dagelijkse doen en laten. U kunt dan ook misselijk zijn en overgevoelig voor licht. De derde fase kan 4 uur tot wel 3 dagen duren.
  4. In de vierde en laatste fase is de hoofdpijn minder maar bent u nog erg moe. Die fase duurt 1 uur tot 2 dagen.

De oorzaak van migraine is niet duidelijk. Een migraineaanval kan samenhangen met de menstruatie, 'de pil', stress of alcoholgebruik. Verder zouden bepaalde voedingsmiddelen, zoals de zoetstof aspartaam, rode wijn en oude kaas een rol kunnen spelen, maar dit is niet wetenschappelijk bewezen.  

Klik hier voor meer informatie over Migraine

Clusterhoofdpijn
Clusterhoofdpijn is een hevige, borende pijn in aanvallen aan één kant van het hoofd.

Klik hier voor meer informatie over Clusterhoofdpijn

Hoofdpijn door het gebruik van medicijnen
Wilt u weten of een medicijn dat u gebruikt hoofdpijn als bijwerking kan hebben, kijk dan in de bijsluiter. Heeft u bijna dagelijks hoofdpijn, en neemt u daarom vaak pijnstillers, dan kunt u juist door die pijnstillers weer hoofdpijn krijgen.
Klik hier voor meer informatie over Medicijnafhankelijke hoofdpijn

Hoofdpijn door andere oorzaken
Andere oorzaken van 'gewone' hoofdpijn kunnen zijn: koorts, verkoudheid (verstopte neusbijholte of voorhoofdsholte), te veel alcohol drinken, schommelingen in de hormoonspiegel (bijvoorbeeld bij menstruatie, pilgebruik, overgang), slecht zien, een verkeerde bril of problemen met gebit of kaak.

Heeft u vooral in het weekend hoofdpijn, dan kan dat komen doordat u in het weekend minder koffie drinkt dan door de week, langer slaapt, later eet en geen last heeft van de doordeweekse stress.

Er zijn geen producten beschikbaar op deze pagina.