Noodanticonceptie

Heb je seks en wil je niet zwanger worden, dan gebruik je een anticonceptiemiddel, zoals de anticonceptiepil of een condoom. Maar er kán iets misgaan: je had onbeschermde seks, vergat de pil, het condoom scheurde …

In zulke noodgevallen kan de morning-afterpil (ook wel 'noodpil' genoemd) uitkomst bieden. Maar bekijk eerst of het nodig is - in jouw geval - om de morning-afterpil te gebruiken.

Wat doet de morning-afterpil?

De meest gebruikte morning-afterpil bevat levonorgestrel. Levonorgestrel is een hormoon dat de eisprong tegengaat of verhindert dat een bevruchte eicel zich nestelt in de baarmoeder. Een andere morning-afterpil bevat ulipristal. Ulipristal is een hormoon dat de eisprong tegengaat.

Mogelijke bijwerkingen
Bij 1 op de 4 vrouwen komen bijwerkingen voor en deze verdwijnen meestal binnen 2 dagen: misselijkheid, buikpijn, hoofdpijn, vermoeidheid, duizeligheid en braken.

Bijwerkingen als gevoelige borsten, doorbraakbloedingen en onregelmatige bloedingen verdwijnen meestal bij de volgende menstruatie.

Beter niet nemen
Wie overgevoelig is voor levonorgestrel of ulipristal, of acute porfyrie heeft, of de ziekte van Crohn of een andere ernstige maag- of darmziekte, kan de morning-afterpil beter niet gebruiken. Bij een maagdarmziekte zal de morning-afterpil minder goed werken en bij de andere aandoeningen zal de morning-afterpil meer bijwerkingen geven. Wie een ernstige leverfunctiestoornis heeft kan de morning-afterpil met levonorgestrel beter niet gebruiken, omdat deze morning-afterpil dan meer bijwerkingen zal geven.

Borstvoeding
Geeft u borstvoeding, neem de morning-afterpil met levonorgestrel danna het voeden en wacht daarna 8 uur met de volgende voeding. Zo komt er zo weinig mogelijk van het hormoon in de moedermelk terecht. Na het innemen van de morning-afterpil met ulipristal moet u het geven van borstvoeding minimaal 1 week overslaan.

Er zijn geen producten beschikbaar op deze pagina.